Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

De fotografietrends van 2019

We bevinden ons al een paar weken in het jaar 2019. Zal dit jaar weer net zo snel voorbij vliegen als 2018? Natuurlijk zijn er voor dit jaar (zoals elk jaar) weer verschillende trends voorspeld in de wereld van design en communicatie. De rol van fotografie is hierin onmiskenbaar. Deze blog bevat een aantal trends op het gebied van fotografie, waar wij als communicatie-/designbureau goed op kunnen inhaken!

Persoonlijke fotografie

Minder geforceerd
Persoonlijkheid en verhalen worden anno 2019 nóg belangrijker dan voorheen. Dit zie je dan ook duidelijk terugkomen in professionele fotografie. Er wordt steeds minder geposeerd in beelden, waardoor er natuurlijke houdingen en situaties ontstaan. Modellen lokken emoties en verhalen uit, wat in 2019 steeds meer gewaardeerd wordt. We willen beelden zien waarmee we onszelf kunnen vergelijken. Geen onmogelijke poses en sensuele blikken, maar eerlijke emoties en menselijkheid.  

Boerenjongens maakt vaker portretten voor verschillende opdrachtgevers. Deze verschijnen dan in een magazine, boek of op de website. Dit is dan ook voor hen een perfecte trend om op in te spelen. Zo creëren ze naast een mooie foto, ook nog een beeld met een krachtig verhaal voor de opdrachtgever.

Protest tegen leiderschap Trump

Ethische verhalen en zelfexpressie
Consumenten voelen zich steeds meer geroepen om voor elkaar en voor de wereld te zorgen. We delen steeds vaker onze eigen mening en dit zie je ook duidelijk terugkomen in fotografie. Sociale kwesties nemen een steeds sterker standpunt in de beelden die wij zien. Hierbij wordt ethiek en zelfexpressie steeds belangrijker.

Mensen omarmen hun identiteit en individualiteit in de vorm van krachtige beelden als protesten. Deze beelden vallen op tussen de ruis en deelt het verhaal van mensen. Ook zoekt men een uitweg binnen de digitaal gekleurde wereld waarin we leven. Foto’s van de natuur komen steeds meer voor en worden ook steeds meer gewaardeerd. De opwarming van de aarde is een steeds vaker besproken onderwerp waardoor mensen zich betrokken voelen om de aarde te redden.

Gekleurde appartementen

Gedetailleerde, aanwezige beelden
Techniek blijft groeien, ook in fotografie. Wanneer je naar nieuwe beelden kijkt hebben ze allemaal één ding gemeen: ze hebben een stuk minder lichtverval en scherpteverval in de hoeken. Hierdoor kun je nog beter het volledige beeld gebruiken. Minimalisme maakt dan ook plaats voor drukke beelden waarin veel detail verwerkt is.

Voorheen werd een beeld als onduidelijk gezien wanneer het veel details bevatte en dus een drukke uitstraling had, tegenwoordig is het een trend. Men gebruikt verschillende kleuren, zodat het kleurenpalet voor opvallende foto’s zorgt. Foto’s met veel kleuren springen eruit en roepen om aandacht. Zo wordt deze trend ook steeds meer toegepast in de marketing-/communicatiebranche. Merken willen met hun advertentie/communicatiemateriaal opvallen, waardoor de keuze voor felle kleuren en gedetailleerde beelden snel gemaakt is.

Waarheid
We leven in een wereld van fake news en dus ook fake images. Het doel van fotografie is al vanouds om een beeld te maken wat zo veel mogelijk gebaseerd is op de waarheid. Door digitale manipulatie dreigt de waarheid uit te sterven, aan fotografen om dit tegen te houden. Beelden bevatten tegenwoordig steeds vaker een hint van de overkoepelende boodschap. Een hint die je uitnodigt om langer stil te staan bij het verhaal en om je te fascineren.

Een aantal interessante trends waar Boerenjongens goed op in kan spelen bij het gebruik van beeld. Ik ben erg benieuwd in hoeverre we deze trends terug zullen zien komen dit jaar. Welke trend zal volgens jullie het meeste gebruikt worden in 2019?