Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

De eerste 3D-geprinte stalen brug

De eerste 3D-geprinte brug.jpg

De afgelopen tijd verdiept Boerenjongens zich steeds meer in het onderwerp staal en alle aspecten die hieromheen belangrijk zijn. Plotseling liepen we ook nog eens tegen deze primeur op de Dutch Design Week. Een inspiratie die ons laat zien wat je allemaal kunt maken met deze metaalsoort. Want door al die verzameling van informatie de afgelopen weken weten we een ding zeker, staal heeft toekomst.

 3D-printen is een van de grootste revoluties van de laatste tijd. Printen doen we al jaren, maar sinds de opkomst van 3D-printen in 2013 binnen de publieke markt wordt printen steeds interessanter. Bruggen zijn er al meerdere keren gemaakt. Maar nog nooit heeft iemand het voor elkaar gekregen om een brug te uit een printer te toveren, zeker niet een die uit 4,5 ton roestvrij staal bestaat. De innovatieve ontwerper Joris Laarman staat dus als een pionier in de nieuwe markt voor bruggen die worden geprint uit staal.

Wensen worden werkelijkheid
Een half jaar is het team van Laarman (MX3D) bezig geweest met het printen van deze brug. En buiten dat de loopbrug 4500 kilo rvs bevat, zit er ook nog eens 1100 kilometer lasdraad in verwerkt. Laarman is niet alleen de eerste die het gelukt is om deze brug uit staal te printen, hij is ook degene die deze techniek ontwierp. Zijn wens om grotere objecten te kunnen printen, die ook nog effectief gebruikt kunnen worden door de mens, is nu werkelijkheid geworden. Esthetiek was een belangrijk thema tijdens de bouw van deze brug. Dit maakt de brug niet alleen enorm functioneel, maar ook verrassend sierlijk in onze ogen.

Constructie stalen brug.jpg

Aan de toekomst wordt gedacht
Printen met staal is buiten dat het een revolutie is ook nog eens goedkoper, sneller en het produceert ook nog minder afval doordat je alleen gebruikt wat je nodig hebt. Met de blik op de toekomst en duurzaamheid is deze ontwikkeling in bruggen erg belangrijk voor onze wereld. Zelfs aan sensoren is er gedacht. Deze zullen bijhouden hoeveel mensen er jaarlijks over deze brug lopen, maar ook hoe de brug reageert op trillingen en temperatuurschommelingen. Zo blijft direct de “gezondheid” van de brug gewaarborgd. Hoe futuristisch wil je een brug hebben?

Men heeft de brug al kunnen bewonderen op de Dutch Design Week in Eindhoven, maar later dit jaar krijgt deze brug zijn welverdiende plek boven de gracht van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam zodat iedereen deze brug kan betreden. De brug wordt gemonteerd zodra de renovatie van de brug gereed is. Opdracht aan iedereen om hun voetstappen op deze brug te zetten zodra hij gesetteld is in hartje Amsterdam.