Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

Een toekomst in virtual reality

vr.jpg

Het wordt aan Boerenjongens de laatste tijd steeds vaker gevraagd om video’s te creëren. Dronebeelden, explanimations, corporate films, alles komt voorbij in ons Boerenlandschap. De vraag naar video groeit steeds meer, omdat de populariteit van videomarketing toeneemt. Bedrijven willen zich onderscheiden van de concurrent en aan de hand van bewegende beelden hun verhaal vertellen. Gepaard met de toenemende populariteit van videomarketing, wordt Virtual Reality (VR) ook steeds vaker ingezet door verschillende bedrijven en bureau’s. Een interessante technologie om klanten meer te betrekken bij een merk door een ervaring te bieden. Daar houden wij van, trends die wij kunnen toepassen in ons werkveld.

Hoe het nu werkelijk werkt
Virtual Reality, de naam zegt het eigenlijk al. Het zorgt ervoor dat de gebruiker zich in een virtuele wereld bevindt die sprekend lijkt op een omgeving/situatie uit de wereld waar we ons nu in bevinden, of een fantasiewereld waar we (niet) in zouden willen leven. Het principe is heel eenvoudig: een VR-bril toont twee computerbeelden die een klein beetje van elkaar verschillen. Deze beelden worden ook wel stereoscopische schermen genoemd. De beelden worden aan de hand van lichtjes die uit een verschillende hoek komen getoond, waardoor de gebruiker de illusie van een 3D-beeld ervaart.

De bril registreert bovendien ook bewegingen van het hoofd. Hierop worden de beelden aangepast, waardoor de gebruiker vrij kan rondkijken in de virtuele wereld waarin diegene zich bevindt. Geavanceerde systemen registreren ook de positie van de bril in de kamer. Zo kan de gebruiker ook (een beetje) rondlopen in deze virtuele wereld. Deze verschijnsels noem je ook wel de “parallax”. Het zorgt ervoor dat de positie van een voorwerp verandert wanneer het vanuit een andere positie bekeken wordt.

Naast beeld is het natuurlijk ook belangrijk dat het geluid goed aansluit bij de fictieve wereld waarin je je bevindt. Om geluid levensecht te laten lijken kan er gebruik gemaakt worden van “spatiaal geluid”. Hierbij wordt er rekening gehouden met de plaats waar het geluid vandaan komt. Richting en volume van het geluid worden dus aangesloten op het beeld wat de gebruiker te zien krijgt.

Virtual Reality werkt dus relatief gemakkelijk. Of je het nu op een mobieltje met een kartonnen VR-bril bekijkt of met een meer geavanceerde headset. Het is een kwestie van realistische beelden en aansluitend geluid dat het een ware ervaring te maken.

De Virtuele Realiteit
Een inspirerend en vooral confronterend voorbeeld van het gebruik van Virtual Reality is het werk van Greenpeace. Het is duidelijk dat de mens invloed heeft op klimaatverandering. Je kunt duizenden woorden spenderen aan het beschrijven wat de gevolgen zijn van milieuvervuiling op ons klimaat. Echter wordt de pijnlijke waarheid pas echt duidelijk wanneer mensen dit kunnen zien. Laat staan wat voor indruk je kunt maken wanneer de gebruiker klimaatverandering echt kan ervaren.

Via de ‘Virtual Explorer’ van Greenpeace word je meegenomen naar de Amazone en zie je de gevolgen van klimaatverandering tijdens een boottocht over de Arctische Oceaan. Het geeft een beeld van de gebieden die het meest worden bedreigd. Het waarschuwt mensen welke voetdruk zij op deze wereld achterlaten wanneer we geen verandering brengen in onze levensstijl. Je ziet meer over de Virtual Explorer, hier.

Wat vind jij, moet Boerenjongens investeren in het maken van VR-video’s voor klanten, of moeten we het aan andere bedrijven overlaten? In ieder geval zijn wij geïnspireerd en hopen wij hier eens gebruik van te mogen maken! Als afsluiter nog een leuke foto van onze Robin die afgelopen weekend samen met zijn vrienden de kracht van VR mocht ervaren.

Robin VR