Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

We zien alles in 3D

laptop.png

Even geleden schreef ik al over de eerste driedimensionale stalen brug en hoe 3D-printen onze wereld gaat veranderen. Vrijwel gelijk aan die blog bedacht Boerenjongens zich hoeveel 3D nu eigenlijk voor hun wereld kan betekenen. Hoe tof zou het zijn als je digitale prototypes in 3D aan je klanten kunt laten zien? Zo gezegd, zo gedaan. En nu? Zijn ze druk bezig met het maken van tomatendozen in de programma’s SketchUp en Adobe Dimensions.

De mogelijkheden van 3D-programma’s worden steeds groter, maar wat voegt het nu precies toe? Het is al langere tijd bekend dat visualisatie van een product de “koopkans” vergroot. Doordat een product er realistisch uitziet, weet de klant wat ze kunnen verwachten van het eindresultaat. Wanneer je dit product ook nog eens in een setting kunt plaatsen waarin het uiteindelijk gebruikt wordt, kan de klant zich alleen maar beter inbeelden hoe het product op de markt komt te staan.

Voorheen waren 3D-ontwerpprogramma’s minder toegankelijk voor communicatie- en/of ontwerpbureaus. Deze hadden namelijk een technische insteek die voor bureaus lastig onder die knie te krijgen was. Grafisch ontwerpers moesten te veel tijd steken in het leerproces van deze programma’s om het later alleen te gebruiken als “extra” dienst voor hun klanten. Doordat de programma’s Sketch-up en Adobe Dimensions 2.0 de handen sinds kort ineengeslagen hebben, is het voor ontwerpers een stuk gemakkelijker geworden om gebruik te maken van deze (voor hen) nieuwe techniek.

De lijn tussen 2D- en 3D-ontwerpen vervaagt door deze ontwikkeling dus steeds meer. Visualisatie wordt steeds realistischer. Hetgeen voor een creatief communicatiebureau natuurlijk superhandig is, omdat zij hun ontwerp zo direct in een realistische context kunnen zetten. Hierdoor wordt het beeld van bijvoorbeeld een nieuwe branding (verpakkingen, hoezen, signings, etc.) een stuk duidelijker, wat natuurlijk voor beide partijen een bonus is. Niet alleen branding wordt gemakkelijker te visualiseren, ook communicatiemiddelen als infographics worden een stuk interessanter. Je geeft als het ware echt een extra “dimensie” aan een afbeelding, waardoor je direct ook meer informatie kwijt kunt.

Sketch-up
Het programma SketchUp werd in 2000 voor het eerst uitgebracht als een gemakkelijk te gebruiken 3D-ontwerpprogramma. Al snel werd er een markt in de stedenbouw en architectuur voor dit programma gevonden. Men kon SketchUp namelijk goed gebruiken om hun ontwerpen voor woningen/gebouwen te visualiseren. Een aantal jaar later (2006) kocht Google het programma op, zij zagen namelijk een belangrijke ontwikkeling voor hun eigen programma Google Earth. Het is namelijk mogelijk om een 3D-ontwerp om te zetten in een model en te importeren naar Google Earth. Wanneer je de site dan ook bezoekt zie je verschillende gebouwen die gemaakt zijn in het programma SketchUp.

Sinds kort kunnen modellen die in SketchUp zijn gemaakt door Adobe Dimensions worden ingelezen en verder bewerkt worden. Het mooie hiervan is dat Adobe Dimensions een heel eenvoudig en toegankelijke tool is voor ontwerpers. Hierdoor kun je snel een ontwerp omzetten in visueel krachtig materiaal. Door de enorme bibliotheek die SketchUp in de loop der jaren heeft opgebouwd heb je toegang tot een enorme hoeveelheid kant en klare gratis modellen, die je ook nog eens vrij mag bewerken. Dat is voor een ontwerper natuurlijk top! Door de samenwerking tussen SketchUp en Adobe Dimensions is 3D nu dus een stuk toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken door ontwerpers. Een nieuwe ontwikkeling binnen de communicatie- en ontwerpwereld waar mensen weer enorm veel van kunnen leren.

Kijk jij ook zo uit naar ontwerpen in 3D? Wij doen hard onze best om een nieuw ontwerp te kunnen laten zien in de nabije toekomst. Voor nu zijn we nog even bezig met de programma’s onder de knie krijgen, doe jij in de tussentijd met ons mee?