Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

Verhalen vertellen we door

shutterstock_368067461.jpg

Opdrachtgevers willen hun verhaal laten horen en aan communicatiebureaus de taak deze zo goed mogelijk te vertellen. Emotie, persoonlijkheid en originaliteit worden steeds belangrijkere eigenschappen voor bedrijven. Het is dan ook niet gek dat zij direct aan storytelling denken wanneer zij deze eigenschappen willen verbeteren. Maar wat is nu eigenlijk echt het voordeel van storytelling? Waarom zou je het als bedrijf moeten gebruiken?

Storytelling verbindt
Verhalen scheppen een band. Dit komt omdat verhalen inzicht geven in de beweegredenen van een bedrijf. Niets verbindt mensen sterker dan eenzelfde gedachtegang of motivatie. Rationele feiten spreken mensen niet aan, omdat zij zich hiermee niet kunnen identificeren. Mensen zijn veelal emotioneel ingesteld en verplaatsen zich in de “hoofdpersoon” van een verhaal. Zij vergelijken zichzelf hiermee, omdat zij zichzelf dan in de situatie herkennen. Gelijkenissen zorgen voor een gevoel van verbondenheid, wat ervoor zorgt dat de boodschap overkomt. En dat is je uiteindelijke doel, jouw boodschap overbrengen aan het publiek.

Beleving zorgt voor emotie
Een goed verhaal raakt mensen op een emotioneel niveau, waardoor ze in beweging komen. Mensen vergeten sneller wat je doet, maar zullen nooit vergeten hoe jij ze hebt geraakt met jouw verhaal. Sterker nog: zij zullen sterke boodschappen door vertellen. En dan heb je het naar mijn mening gemaakt als merk. Je hebt het voor elkaar gekregen om het publiek om te toveren tot fans door jouw verhaal.  

Storytelling geeft betekenis
Verhalen laten mensen realiseren wat er allemaal om hen heen gebeurd. Mensen zijn tegenwoordig gekluisterd aan hun mobiel. Naar persoonlijke verhalen wordt eigenlijk niet echt meer geluisterd. We leven in een egoïstische samenleving, waarin het opmerkelijk is wanneer een verhaal mensen kan laten opkijken. Verhalen geven betekenis aan gebeurtenissen, vertellen het waarom en geeft je een reden om op een andere manier naar de wereld te kijken. Verhalen geven een bedrijf persoonlijkheid.

Verhalen moeten echter wel geloofwaardig zijn. Genoeg bedrijven besluiten storytelling in te zetten omdat het “marketingboekje” dit van hen vraagt. Directies verzinnen een corporate verhaal waar werknemers zichzelf niet mee kunnen identificeren. Verhalen worden zo op een verkeerde manier naar buiten gebracht wat alleen maar voor negatieve publiciteit kan zorgen. Het is dus belangrijk dat je als organisatie je ware verhaal naar boven haalt en de ware jij aan de buitenwereld toont. Zo schep je niet alleen een sterke band met de klant, maar ook met je werknemers.

Storytelling heeft dus wel degelijk een hoop voordelen voor bedrijven, maar zou Storytelling in de toekomst nog steeds een belangrijk onderdeel voor communicatie blijven vormen? Geen idee, maar ondertussen blijft Boerenjongens nog even druk bezig met het uitzoeken naar de ware verhalen van bedrijven en het creëren van corporate story’s voor zijn opdrachtgevers.