Boerenjongens - creatief communicatiebureau

Inspiratie - Blog Boerenjongens

Boerenjongens houden van scherpe, heldere maar ook onderscheidende mensen en producten. Die laten we daarom ook graag aan jullie zien.

Duurzaamheid met een strik erom

Duurzaamheid

Er komen vaak pakketjes binnen bij Boerenjongens en er gaat mij steeds meer iets opvallen: de hoeveelheid verpakking die wordt gebruikt lijkt alleen maar toe te nemen in plaats van te verminderen. Het lijkt wel of bedrijven totaal geen rekening houden met de klimaatproblematiek. De plastic soep in de oceaan wordt steeds groter en daar kunnen en moeten wij als design- en communicatieprofs invloed op uitoefenen.

Meer dan een omhulsel
Verpakkingen zijn meer dan een omhulsel. Verpakkingen spelen een belangrijke rol in de relatie tussen producent en consument. Een verpakking is een eerste tool om het product aan de consument te verkopen. Het is dus belangrijk om een verpakking te creëren die opvalt, bij jouw bedrijf past maar ook duurzaam is. Een verpakking krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht vergeleken met vroeger. Echter wordt er tegenwoordig kritischer naar verpakkingen gekeken. Ongeveer driekwart van de consumenten letten op de hoeveelheid plastic die er in een verpakking gebruikt wordt en verkiezen producten waar minder plastic gebruikt wordt boven normale verpakkingen blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.

Neem het voortouw
Het gebruik van plastic in verpakkingen zal tot 2021 wereldwijd met 18 tot 20% groeien wanneer wij er niets aan doen. De Europese Commissie vindt deze uitkomst gelukkig ook onacceptabel en heeft bepaald dat eenmalig gebruik van plastic tegen 2025 niet meer kan. Communicatie-/marketingbureaus kunnen duurzaamheid voor de wereld ook een handje helpen. Ze moeten het voortouw nemen in het bedenken en produceren van duurzame verpakkingen. Een belangrijke focus is het gebruik van minder materiaal. Maak een verpakking kleiner, of gebruik minder inkt. Kies recyclebaar papier of bio-afbreekbaar plastic. Of zoals Boerenjongens het onlangs deed: tomatenpapier gebruiken. Dit is gemaakt van de vezels van tomaten die net niet goed genoeg zijn voor de verkoop. Zo hebben deze tomaten alsnog een bestemming en dat scheelt weer een paar bomen.

Een aantal jaar geleden waren we al druk bezig met duurzaamheid en schreven we over Monotype. Zij creëerde een lettertype die 33% minder inkt gebruikt dan standaard lettertypen. In inkt zitten namelijk meerdere chemische oplosmiddelen. De kleurstof bevat vaak zware metalen die niet alleen slecht voor het milieu zijn, maar er ook voor zorgen dat papier moeilijker gerecycled kan worden. Het lettertype heet trouwens Ryman Eco en je kunt hem hier downloaden.

Duurzame verpakking van Esther Li

Een goed voorbeeld
Esther Li uit Amerika was er klaar mee. Waarom zou je duurzame lampen nog verpakken in kartonnen doosjes die bedrukt worden met veel te veel inkt? Bescherming en productpresentatie zou je zeggen, maar Esther liet de wereld zien dat het ook anders kan. Zij ontwierp een verpakking voor de gloeilamp die bestaat uit een strip karton, wat ook nog eens 100% recyclebaar is. Zonder al te veel verpakking en inkt laat zij de lamp zien én wordt het ook nog eens beschermd. Twee vliegen in een klap: zo heb je duurzame verlichting, in ook nog eens een duurzame verpakking. Daar kunnen meerdere bedrijven een voorbeeld aan nemen!

Het is eigenlijk ook wel erg leuk om weer iets nieuws te kunnen creëren. Het is als een nieuwe uitdaging waar we verpakkingsconcepten moeten bedenken die een levenslange duur kunnen hebben. Misschien wordt een verpakking wel een vorm van kunst die mensen in huis willen hebben. Zo verover je niet alleen een plek in het schap, maar ook een vaste plek in iemands huis. Scheelt op de lange termijn ook nog geld. Heb jij nog goede ideeën voor duurzame verpakkingen?